Πώς ξεκίνησε η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

500 περίπου -κυρίως- drones και βαλλιστικοί πύραυλοι στάλθηκαν από την Τεχεράνη του Ιράν στο Ισραήλ, ως αντίποινα της πρόσφατης επίθεσης, στη Δαμασκό, την 1η Απριλίου. Στην επίθεση συμμετείχε ο Λίβανος και η Υεμένη.

Το Ισραήλ μέσω εκπροσώπων την κυβέρνησης ανέφερε, πως κατάφερε να αναχαιτίσει περίπου το 99% των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που στάλθηκαν από το Ιράν, ενώ σημαντική ήταν η συνεισφορά των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Οι ΗΠΑ μάλιστα δήλωσαν από την πρώτη στιγμή πως τάσσονται υπέρ του Ισραήλ.

Από πλευράς του το Ιράν ανέφερε, πως όποια χώρα στείλει βοήθεια στο Ισραήλ με οποιοδήποτε τρόπο, θα δεχθεί κι εκείνη επίθεση. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός, πως κάτοικοι της Τεχεράνης βγήκαν στους δρόμους να πανηγυρίσουν, μετά την ανακοίνωση της επίθεσης από τη χώρα τους, εναντίον του Ισραήλ.

Συντρίμμια μη επανδρωμένων αεροσκαφών βρέθηκαν στα σύνορα του Ιράκ και της Ιορδανίας, χωρίς ακόμη να είναι γνωστό αν έπεσαν εκεί κατά λάθος ή καταρρίφθηκαν από το ίδιο το Ιράν, αφού πραγματοποίησε το στόχο του, να δώσει δηλαδή το “μήνυμα” στο Ισραήλ πως αν συνεχίσει τις επιθέσεις, θα ακολουθήσουν χειρότερα.

Αναχαιτίση Ιρανικού drone στον αέρα
Αναχαιτίση Ιρανικού drone στον αέρα

Άλλωστε, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το Ιράν ανέφερε, πως δεν έχει στόχο να ξεκινήσει νέο πόλεμο, αν το Ισραήλ δε δώσει, περαιτέρω διάσταση.

Αρχικός στόχος βέβαια του Ισραήλ είναι να ανταποδώσει την επίθεση, γεγονός που αυτή τη στιγμή έχει “παγώσει”, με τις ΗΠΑ να παροτρύνουν επίσης τους Ισραηλινούς αξιωματούχους, να μην κλιμακώσουν την ένταση. Άλλωστε, το βράδυ υπήρξε έκτακτο τηλεφώνημα μεταξύ του Νετανιάχου και του Τζο Μπάιντεν, όπου ειπώθηκε η συγκεκριμένη θέση, από πλευράς του Αμερικανικού προέδρου.

Από την επίθεση έχασε τη ζωή του ένα δεκάχρονο παιδί στο Νότιο Ισραήλ, όταν τραυματίστηκε θανάσιμα από θραύσμα αναχαιτισμένου, μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για άλλους νεκρούς και τραυματίες.

Τα βλέμματα όλου του πλανήτη βρίσκονται στραμμένα στη Μέση Ανατολή, με το φόβο, νέας κλιμάκωσης. Η πλειοψηφία των γειτονικών χωρών τάσσονται υπέρ του Ιράν, με την Αίγυπτο να τηρεί μέχρι στιγμής, στάση ουδετερότητας.

Leave a Comment